Magyar Tudományos Művek Tára

4dmin: Hírek adminisztrátorok számára

A változásjegyzékben (Dokumentumok / Változásjegyzékek) közzétettek mellett érdemes két témát kiemelni az aktuális verziból.

A 2.2.16-os verzióval elindult az a fejlesztési folyamat, amelyik arra törekszik, hogy a szerzők zökkenőmentesen el tudják végezni az adatfeltöltést.

A szerzők rendszerint elvesztették a fonalat a közlemény felvitele után, amikor visszakapták a teljes publikációs listájukat. A fejlesztés eredményeképpen a manuális felvitel után az újonnan felvitt rekord jelenik csak meg, illetve import után a felugró és felületen maradó üzenetből közvetlenül megnyitható az importált tételek listája.

Alapvető probléma volt az is, hogy a "jóváhagyás" fogalom sokak számára a több rendszerben is használatos folyamat szerint azt sugallta, hogy azt nem nekik kell elvégezniük. Éppen ezért a jóváhagyottságra utaló kifejezés helyett a nyilvánosság fogalma került be a státuszok közé, amit a szerzői felületen két új gomb is erősít: mivel a szerző nem tud magasabb státuszt adni a közleményhez, a státuszválasztó menü helyére egy Nyilvánossá tesz gomb került a szerzői felületre, emellett a közlemény űrlapon a szerzők számára megjelent egy Mentés és nyilvánossá tesz gomb is.

Ebben a körben a következő verzióban a szerzői/intézményi hozzárendelés továbbfejlesztése van napirenden.

A verzóhoz tartozik, de néhány nappal előbb kikerült az éles rendszerbe az általános összefoglaló táblázat javítása. A javítás fő célja az volt, hogy valamelyik kategóriában minden munka megjelenjen, azok a művek is, amelyeket különböző problémák miatt nem lehetett egyik nevesített kategóriába sem betenni. Ezek a További közlemények kategóriába kerültek. A javítás része volt az idézetek számolásának kiigazítása, mert az helytelenül egyszerűen csak az idézéskapcsolatokat számolta, ami már nem állja meg a helyét az "említések" (ugyanarra a műre történő többszöri hivatkozás) MTMT2-ben történő felvehetősége miatt. Az említések, bár technikailag mindenki számára rögzíthetők az MTMT-ben, nem jeleníthetők meg az általános összefoglaló táblázatban, mert nem alkalmazandók általánosan minden szakterületre. Jelenleg az illetékes akadémiai tudományos osztály (II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya) kérése alapján csak a II. oszály értékelő táblázatában szerepelnek az említések.

 

Kedves Kollégák!
 
Clarivate (WoS szolgáltató) oldali adminisztrációs okokból csak 2020.01.08-ától tudtuk folytatni a WoS-XML automatikus idéző importot.
 
Az import intézményenként történik. Az adott intézményhez affiliált, az MTMT-ben WoS ID-val rendelkező közleményekhez kerülnek a 2019-2020-as megjelenési évű idéző közlemények. Ez a szerzők szempontjából azt is jelenti, hogy azok a közleményeik, melyek nincsenek intézményhez affiliálva, de van WoS ID-juk a rendszerben, azok az intézményi import alkalmával kimaradnak, az utolsó körben, intézménytől függetlenül kerül rájuk a sor. Emiatt, ha egy adott szerzőnek valamilyen okból sürgős, hogy minél előbb bekerüljenek az idéző, kérjük ezt jelezzék, s külön megoldjuk az importot (Szükséges a szerző neve és MTMT ID-ja, a kérést a admin@mtmt.hu e-mail címre kérjük).
Az import várhatóan a január 20-i héten fejeződik be, de mindenképpen még az OTKA beadási határidők előtt. Azt az intézményt, melyhez a beolvasás megtörtént, külön értesítjük.
 
A WoS-XML importtal kapcsolatban az alábbiakra hívnánk még fel a figyelmet.
„WoS/MTMT nem egyezik” státuszúra változott közlemények: Azoknak a közleményeknek, amelyeket az import során alkalmazott duplum ellenőrzés a WoS azonosító vagy DOI alapján megtalált a rendszerben, de az MTMT-ben és a WoS-ban tárolt adatai jelentősen eltértek, a státusza „WoS/MTMT nem egyezik” státuszra változik. Mivel az érintett közlemények nyilvánosak maradnak, a statisztikákban, listákban, táblázatokban ezek a rekordok ugyan úgy szerepelnek, ahogy eddig is. Éppen ezért a kezelésük sürgős tennivalót nem igényel. Az import befejezése után érdemes az ilyen státuszú rekordokra rákeresni. Ahhoz, hogy a következő automata import során ne változzon ismét a státusz:
1, érvényesíteni kell a WoS külső azonosítót, a „Validáltság” mezőben a „Validált, de bibliográfiailag különböző” választandó, amennyiben az eltérés nem hiba (pl. magyar eredeti cím, ami a WoS-ban angol nyelvű),
2, a közleményt is „Érvényesített” státuszra kell állítani (előtte természetesen a bibliográfiai adatokat érdemes ellenőrizni).
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

Kedves Adminisztrátorok!

Az alábbiakban közzétesszük az MTMT2 fejlesztők ajánlását a tömeges duplumok rendszert nem megterhelő ellenőrzéséről:

Amikor sok ezer közleményből szeretnénk kiválasztani a duplumokat további kezelés céljára, akkor nem célszerű sok órán át futó folyamatokat indítani.
Tegyük fel, hogy van egy listánk, és ebből szeretnénk a duplumokat kigyomlálni.
Ekkor a Duplumok / Duplumvizsgálat a teljes listán menüpontot kiválasztása után:

  • Kattintsuk be, hogy külön listába kérjük a duplumokat
  • NE kattintsuk be, hogy feltétel nélküli duplumvizsgálat, mivel így csak azokra fog lefutni tényleges duplumkeresés, ahol valami változás történhetett a korábbi duplumeredményekhez képest
  • Kattintsuk be, hogy a teljes listában keressen

Ily módon egy 10 ezres listában pár százra lehet csökkenteni a tényleges duplumkeresések számát, a futási időt pedig több óráról pár percre.

Ha meg akarjuk keresni és eltüntetni a duplumainkat, akkor az adott kereséshez hozzá kell adni a 'Duplum keresés eredménye nem üres' feltételt. Ekkor a listában megjelenő minden elemnek dupluma kell legyen. Ezt a listát egyesével fel tudjuk dolgozni:

  • Kiválasztunk egy tételt
  • Duplumok / Duplumkeresés, megjelenítés menüpont
  • A duplumok összevonása
  • Ezután a feldolgozott tétel a listánkból eltűnik, mivel már nincs dupluma. Viszont a Ma módosított rekordjaim alatt megtalálhatjuk.
Kedves Kollégák!
 
2019. november 11-én este elindítjuk a WoS-XML automatikus idéző importot a WoS azonosítóval rendelkező közlemények 2017-nél nagyobb megjelenési évvel rendelkező idézőire.
 
Kérjük, a befejezésig lehetőség szerint senki ne indítson WoS-XML idéző importot!
Továbbra is fenáll a kérésünk, hogy alapvetően két automata letöltés között csak indokolt esetben, pl. új WoS azonosító felvitele után vagy pályázati okból történjen WoS-XML letöltés.
A várható befejezésről és majdan a letöltések befejeztéről tájékoztatást küldünk.
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

Köszönjük türelmüket!

Szombaton este tartós áramszünet miatt a szerverek újraindításakor hiba lépett fel. Az MTMT helyreállítása folyamatban van. Megértésüket köszönjük!

A levelező szerző tulajdonság felvételére és WoS-ból, Scopusból történő importálására a 2019. július 12-én kikerült szoftver verzió óta van lehetőség az MTMT-ben.
 
A levelező szerzők kereséséhez készült egy Levelező szerző nevű keresési sablon, amely a közlemények adattípusban a bal panelben az Új keresés gombra kattintva választható ki a keresési sablonok közül. 
 
A sablonon helyet kapott a WoS, Scopus bevitelre keresés is, mivel ezekből az adatbázisokból az import során a levelező szerző tulajdonság is betöltődik, nemcsak a forrás-, de az idéző rekordokból is.
 
A legegyszerűbben a DOI, WOS vagy Scopus linkre kattintva ellenőrizhető, hogy a közleményben ki a levelező szerző. A WoS rekordban a Reprint Address mezőben feltüntetett reprint author adatot kell keresni, a Scopusban pedig az emberke ikonra kell kattintani a szerzők felsorolása után, és az ugrik a levelező szerző adataihoz.
A 2.2.12-es verzió több olyan fejlesztést is tartalmaz, amelyek megvitatására a 2019-es győri Networkshop konferencia MTMT-tutoriálján került sor.
 
A résztvevőknek előzetesen három kérdést kellett megválaszolniuk:
  • Mit találnak jónak, minta értékűnek az MTMT2-ben?
  • Mit találnak rossznak, nem megfelelőnek az MTMT2-ben?
  • Milyen javaslataik vannak?
 
A válaszokat az MTMT2 vezető fejlesztője  összegezte egy listában, amim a tutoriál részt vevői végig mentek.
 
A lista kibővült a megbeszélésen elhangzott felvetésekkel és javaslatokkal, és nyomon követhető benne az egyes felvetések sorsa.
Addig is, amíg nem készül el egy olyan, a tutoriálonis javasolt "hibajegyzék", amelyben áttekinthető az összes folyamatban lévő javítás és fejlesztés sorsa, javasoljuk tájékozódási pontul ezt az "MTMT2 konzultáció előzetes" listát.

A szerzői belépéssel vagy átjelentkezéssel elérhető szerzői felületre új "beégetett" keresés került ki: Általam rögzített közlemények.

A keresés tartalmazza az idéző közleményeket is, és a létrehozás dátumának csökkenő sorrendében megjelenő listát eredményez.

Ez a keresés akkor hasznos, ha szerző nem adat hozzá a közleményhez regisztrált névalakját, és már a Ma módosított rekordjaim keresés sem tartalmazza a felvitt, de hozzárendelés hiányában nem látható közleményt.

"Szándéknyilatkozat aláírásával indultak újra a tárgyalások az EISZ és az Elsevier között. ...  A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez, a SciVal elemző eszközhöz, és a Scopus adatbázishoz" - olvasható az EISZ közleményében.

Mivel az elmúlt hónapokban a Scopus az adatbázis hozzáférésének szünetelése alatt több jelentős változás is történt az MTMT2-ben, kérjük az MTMT adminisztrátorkat, hogy a Scopus importot fokozott óvatossággal végezzék, és az esetleges hibákról azonnal értesítsék az MTMT központi adminisztrációt (elsődlegesen az MTMT2 felületén elérhető Fórumon keresztül).

 

Ugrás
1-10 | 14 találat

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Iratkozzon fel a 4dmin értesítésekre!

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-1 411-6323
+36-1 411-6330
+36-1 411-6210
+36-70 411-0576
+36-70 411-0575