Magyar Tudományos Művek Tára

4dmin: Hírek adminisztrátorok számára

Kedves Kollégák!
 
Clarivate (WoS szolgáltató) oldali adminisztrációs okokból csak 2020.01.08-ától tudtuk folytatni a WoS-XML automatikus idéző importot.
 
Az import intézményenként történik. Az adott intézményhez affiliált, az MTMT-ben WoS ID-val rendelkező közleményekhez kerülnek a 2019-2020-as megjelenési évű idéző közlemények. Ez a szerzők szempontjából azt is jelenti, hogy azok a közleményeik, melyek nincsenek intézményhez affiliálva, de van WoS ID-juk a rendszerben, azok az intézményi import alkalmával kimaradnak, az utolsó körben, intézménytől függetlenül kerül rájuk a sor. Emiatt, ha egy adott szerzőnek valamilyen okból sürgős, hogy minél előbb bekerüljenek az idéző, kérjük ezt jelezzék, s külön megoldjuk az importot (Szükséges a szerző neve és MTMT ID-ja, a kérést a admin@mtmt.hu e-mail címre kérjük).
Az import várhatóan a január 20-i héten fejeződik be, de mindenképpen még az OTKA beadási határidők előtt. Azt az intézményt, melyhez a beolvasás megtörtént, külön értesítjük.
 
A WoS-XML importtal kapcsolatban az alábbiakra hívnánk még fel a figyelmet.
„WoS/MTMT nem egyezik” státuszúra változott közlemények: Azoknak a közleményeknek, amelyeket az import során alkalmazott duplum ellenőrzés a WoS azonosító vagy DOI alapján megtalált a rendszerben, de az MTMT-ben és a WoS-ban tárolt adatai jelentősen eltértek, a státusza „WoS/MTMT nem egyezik” státuszra változik. Mivel az érintett közlemények nyilvánosak maradnak, a statisztikákban, listákban, táblázatokban ezek a rekordok ugyan úgy szerepelnek, ahogy eddig is. Éppen ezért a kezelésük sürgős tennivalót nem igényel. Az import befejezése után érdemes az ilyen státuszú rekordokra rákeresni. Ahhoz, hogy a következő automata import során ne változzon ismét a státusz:
1, érvényesíteni kell a WoS külső azonosítót, a „Validáltság” mezőben a „Validált, de bibliográfiailag különböző” választandó, amennyiben az eltérés nem hiba (pl. magyar eredeti cím, ami a WoS-ban angol nyelvű),
2, a közleményt is „Érvényesített” státuszra kell állítani (előtte természetesen a bibliográfiai adatokat érdemes ellenőrizni).
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

Kedves Adminisztrátorok!

Az alábbiakban közzétesszük az MTMT2 fejlesztők ajánlását a tömeges duplumok rendszert nem megterhelő ellenőrzéséről:

Amikor sok ezer közleményből szeretnénk kiválasztani a duplumokat további kezelés céljára, akkor nem célszerű sok órán át futó folyamatokat indítani.
Tegyük fel, hogy van egy listánk, és ebből szeretnénk a duplumokat kigyomlálni.
Ekkor a Duplumok / Duplumvizsgálat a teljes listán menüpontot kiválasztása után:

  • Kattintsuk be, hogy külön listába kérjük a duplumokat
  • NE kattintsuk be, hogy feltétel nélküli duplumvizsgálat, mivel így csak azokra fog lefutni tényleges duplumkeresés, ahol valami változás történhetett a korábbi duplumeredményekhez képest
  • Kattintsuk be, hogy a teljes listában keressen

Ily módon egy 10 ezres listában pár százra lehet csökkenteni a tényleges duplumkeresések számát, a futási időt pedig több óráról pár percre.

Ha meg akarjuk keresni és eltüntetni a duplumainkat, akkor az adott kereséshez hozzá kell adni a 'Duplum keresés eredménye nem üres' feltételt. Ekkor a listában megjelenő minden elemnek dupluma kell legyen. Ezt a listát egyesével fel tudjuk dolgozni:

  • Kiválasztunk egy tételt
  • Duplumok / Duplumkeresés, megjelenítés menüpont
  • A duplumok összevonása
  • Ezután a feldolgozott tétel a listánkból eltűnik, mivel már nincs dupluma. Viszont a Ma módosított rekordjaim alatt megtalálhatjuk.
Kedves Kollégák!
 
2019. november 11-én este elindítjuk a WoS-XML automatikus idéző importot a WoS azonosítóval rendelkező közlemények 2017-nél nagyobb megjelenési évvel rendelkező idézőire.
 
Kérjük, a befejezésig lehetőség szerint senki ne indítson WoS-XML idéző importot!
Továbbra is fenáll a kérésünk, hogy alapvetően két automata letöltés között csak indokolt esetben, pl. új WoS azonosító felvitele után vagy pályázati okból történjen WoS-XML letöltés.
A várható befejezésről és majdan a letöltések befejeztéről tájékoztatást küldünk.
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

Köszönjük türelmüket!

Szombaton este tartós áramszünet miatt a szerverek újraindításakor hiba lépett fel. Az MTMT helyreállítása folyamatban van. Megértésüket köszönjük!

A levelező szerző tulajdonság felvételére és WoS-ból, Scopusból történő importálására a 2019. július 12-én kikerült szoftver verzió óta van lehetőség az MTMT-ben.
 
A levelező szerzők kereséséhez készült egy Levelező szerző nevű keresési sablon, amely a közlemények adattípusban a bal panelben az Új keresés gombra kattintva választható ki a keresési sablonok közül. 
 
A sablonon helyet kapott a WoS, Scopus bevitelre keresés is, mivel ezekből az adatbázisokból az import során a levelező szerző tulajdonság is betöltődik, nemcsak a forrás-, de az idéző rekordokból is.
 
A legegyszerűbben a DOI, WOS vagy Scopus linkre kattintva ellenőrizhető, hogy a közleményben ki a levelező szerző. A WoS rekordban a Reprint Address mezőben feltüntetett reprint author adatot kell keresni, a Scopusban pedig az emberke ikonra kell kattintani a szerzők felsorolása után, és az ugrik a levelező szerző adataihoz.
A 2.2.12-es verzió több olyan fejlesztést is tartalmaz, amelyek megvitatására a 2019-es győri Networkshop konferencia MTMT-tutoriálján került sor.
 
A résztvevőknek előzetesen három kérdést kellett megválaszolniuk:
  • Mit találnak jónak, minta értékűnek az MTMT2-ben?
  • Mit találnak rossznak, nem megfelelőnek az MTMT2-ben?
  • Milyen javaslataik vannak?
 
A válaszokat az MTMT2 vezető fejlesztője  összegezte egy listában, amim a tutoriál részt vevői végig mentek.
 
A lista kibővült a megbeszélésen elhangzott felvetésekkel és javaslatokkal, és nyomon követhető benne az egyes felvetések sorsa.
Addig is, amíg nem készül el egy olyan, a tutoriálonis javasolt "hibajegyzék", amelyben áttekinthető az összes folyamatban lévő javítás és fejlesztés sorsa, javasoljuk tájékozódási pontul ezt az "MTMT2 konzultáció előzetes" listát.

A szerzői belépéssel vagy átjelentkezéssel elérhető szerzői felületre új "beégetett" keresés került ki: Általam rögzített közlemények.

A keresés tartalmazza az idéző közleményeket is, és a létrehozás dátumának csökkenő sorrendében megjelenő listát eredményez.

Ez a keresés akkor hasznos, ha szerző nem adat hozzá a közleményhez regisztrált névalakját, és már a Ma módosított rekordjaim keresés sem tartalmazza a felvitt, de hozzárendelés hiányában nem látható közleményt.

"Szándéknyilatkozat aláírásával indultak újra a tárgyalások az EISZ és az Elsevier között. ...  A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez, a SciVal elemző eszközhöz, és a Scopus adatbázishoz" - olvasható az EISZ közleményében.

Mivel az elmúlt hónapokban a Scopus az adatbázis hozzáférésének szünetelése alatt több jelentős változás is történt az MTMT2-ben, kérjük az MTMT adminisztrátorkat, hogy a Scopus importot fokozott óvatossággal végezzék, és az esetleges hibákról azonnal értesítsék az MTMT központi adminisztrációt (elsődlegesen az MTMT2 felületén elérhető Fórumon keresztül).

 

Az MTMT1 egyik régóta hiányolt szolgáltatása az API volt, amit az MTMT2-ben sikerült megvalósítani.

A mostani írásomban szeretnénk egy kis bevezető segítséget nyújtani abban, hogy miként használhatók ki az ebben rejlő lehetőségek programozói tudás nélkül.

Reményeink szerint több ilyen írás is fog születni, a mostani egy első kedvcsináló a téma iránt érdeklődőknek.

Az API (application programming interface) egy olyan interface, mely lehetőséget nyújt az adatbázisban tárolt adatokhoz való hozzáférésre az MTMT kezelőfelülete (frontend) használata nélkül.

Ezt elsősorban a szoftver fejlesztők tudják kihasználni, hiszen ennek segítségével programozottan tudnak tetszőleges feltételek szerint adatokat tömegesen lekérdezni az adatbázisból, s azokat a helyi igények szerint feldolgozni.

Természetesen a publikus API használatával csak a nyilvánosan is elérhető adatok kaphatók meg, de például listák, statisztikák generálásához ezek elegendőek.

Az API lekérdezések azonban hasznosak lehetnek az adminok, szerzők számára is, segítségével összeállíthatók olyan URL-ek, melyek speciális szempontok szerinti listákat generálnak, s ezen hivatkozások például a szerzői, vagy intézményi honlapokba ágyazhatók. Ilyen URL-eket az M1-ben is elő lehetett állítani. A következőkben arra adnék néhány ötletet, hogy miként lehet ezeket az M2-ben megvalósítani.

Az API dokumentáció elérhető honlapunkon a Dokumentumok->Ismertetők alatt. Ugyanitt elérhető további két hasznos táblázat, mely az MTMT-ben használt típusok és besorolások adatait tartalmazza.

Itt található a példákkal ellátott ismertető dokumentum.

 

Ugrás
1-10 | 13 találat

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Iratkozzon fel a 4dmin értesítésekre!

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-1 411-6323
+36-1 411-6330
+36-1 411-6210
+36-70 411-0576
+36-70 411-0575