Magyar Tudományos Művek Tára

Import

Feliratkozás RSS - Import csatornájára

Kedves Kollégák!

A 2020 -évi WoS-XML automatikus idéző import december 14-én befejeződött.

Az import először intézményenként történt. Az adott intézményhez affiliált, az MTMT-ben WoS ID-val rendelkező közleményekhez kerültek a 2020-as megjelenési évű idéző közleményeket. Azok a közleményeik, melyek nincsenek intézményhez affiliálva, de van WoS ID-juk a rendszerben, azok az utolsó körben, intézménytől függetlenül kerültek feldolgozásra. 

Összesen (kerekítve) 240 ezer WoS azonosítóval rendelkező közleményhez most összesen 77 ezer idézőt, a korábbiakkal együtt 2020-ban összesen 189 ezret töltöttünk le.

A „WoS/MTMT nem egyezik” státuszúra változott közleményekből a korábbi letöltésekből kereken 18 ezer ilyen közlemény maradt rendezetlen és  ezek lényegében változatlanul megmaradtak a 2020 decemberi letöltések során. Ezeknél a közleményeknél az import során alkalmazott duplum ellenőrzés jelentős eltérést talált az MTMT-ben és a WoS-ban tárolt adataik között.Mivel az érintett közlemények nyilvánosak maradnak, a statisztikákban, listákban, táblázatokban ezek a rekordok ugyan úgy szerepelnek, ahogy eddig is, ezért a kezelésük sürgős tennivalót nem igényelnek. 

Azonban az import befejezése után érdemes az ilyen státuszú rekordokra rákeresni és elvégezni  az alábbi műveleteket:

  1. A WoS és az MTMT bibliográfiai adatait összevetni, és ha lelőhelyben, a szerzők nevében vagy a címben hiba van, akkor azt javítani,
  2. érvényesíteni a WoS külső azonosítót, a „Validáltság” mezőben a „Validált, de bibliográfiailag különböző” választandó, amennyiben az eltérés nem hiba (pl. magyar eredeti cím, ami a WoS-ban angol nyelvű),
  3. a forrásközleményt „Érvényesített” státuszra állítani.

Üdvözlettel,

MTMT központi adminisztráció

Kedves Kollégák!
 
Clarivate (WoS szolgáltató) oldali adminisztrációs okokból csak 2020.01.08-ától tudtuk folytatni a WoS-XML automatikus idéző importot.
 
Az import intézményenként történik. Az adott intézményhez affiliált, az MTMT-ben WoS ID-val rendelkező közleményekhez kerülnek a 2019-2020-as megjelenési évű idéző közlemények. Ez a szerzők szempontjából azt is jelenti, hogy azok a közleményeik, melyek nincsenek intézményhez affiliálva, de van WoS ID-juk a rendszerben, azok az intézményi import alkalmával kimaradnak, az utolsó körben, intézménytől függetlenül kerül rájuk a sor. Emiatt, ha egy adott szerzőnek valamilyen okból sürgős, hogy minél előbb bekerüljenek az idéző, kérjük ezt jelezzék, s külön megoldjuk az importot (Szükséges a szerző neve és MTMT ID-ja, a kérést a admin@mtmt.hu e-mail címre kérjük).
Az import várhatóan a január 20-i héten fejeződik be, de mindenképpen még az OTKA beadási határidők előtt. Azt az intézményt, melyhez a beolvasás megtörtént, külön értesítjük.
 
A WoS-XML importtal kapcsolatban az alábbiakra hívnánk még fel a figyelmet.
„WoS/MTMT nem egyezik” státuszúra változott közlemények: Azoknak a közleményeknek, amelyeket az import során alkalmazott duplum ellenőrzés a WoS azonosító vagy DOI alapján megtalált a rendszerben, de az MTMT-ben és a WoS-ban tárolt adatai jelentősen eltértek, a státusza „WoS/MTMT nem egyezik” státuszra változik. Mivel az érintett közlemények nyilvánosak maradnak, a statisztikákban, listákban, táblázatokban ezek a rekordok ugyan úgy szerepelnek, ahogy eddig is. Éppen ezért a kezelésük sürgős tennivalót nem igényel. Az import befejezése után érdemes az ilyen státuszú rekordokra rákeresni. Ahhoz, hogy a következő automata import során ne változzon ismét a státusz:
1, érvényesíteni kell a WoS külső azonosítót, a „Validáltság” mezőben a „Validált, de bibliográfiailag különböző” választandó, amennyiben az eltérés nem hiba (pl. magyar eredeti cím, ami a WoS-ban angol nyelvű),
2, a közleményt is „Érvényesített” státuszra kell állítani (előtte természetesen a bibliográfiai adatokat érdemes ellenőrizni).
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció
Kedves Kollégák!
 
2019. november 11-én este elindítjuk a WoS-XML automatikus idéző importot a WoS azonosítóval rendelkező közlemények 2017-nél nagyobb megjelenési évvel rendelkező idézőire.
 
Kérjük, a befejezésig lehetőség szerint senki ne indítson WoS-XML idéző importot!
Továbbra is fenáll a kérésünk, hogy alapvetően két automata letöltés között csak indokolt esetben, pl. új WoS azonosító felvitele után vagy pályázati okból történjen WoS-XML letöltés.
A várható befejezésről és majdan a letöltések befejeztéről tájékoztatást küldünk.
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

"Szándéknyilatkozat aláírásával indultak újra a tárgyalások az EISZ és az Elsevier között. ...  A megállapodás értelmében az EISZ konzorciumi tagjai és a korábbi előfizetők azonnali hozzáférést kapnak az Elsevier folyóirat-platformjához, a ScienceDirecthez, a SciVal elemző eszközhöz, és a Scopus adatbázishoz" - olvasható az EISZ közleményében.

Mivel az elmúlt hónapokban a Scopus az adatbázis hozzáférésének szünetelése alatt több jelentős változás is történt az MTMT2-ben, kérjük az MTMT adminisztrátorkat, hogy a Scopus importot fokozott óvatossággal végezzék, és az esetleges hibákról azonnal értesítsék az MTMT központi adminisztrációt (elsődlegesen az MTMT2 felületén elérhető Fórumon keresztül).

 

4 találat

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575