Magyar Tudományos Művek Tára

Az MTMT-ben szereplő adatok ellenőrzéséről, hitelességéről és az adatszolgáltatás felelősségéről

  1. MTMT jelentősége abban áll, hogy a korábban használt heterogén és nem hozzáférhető bibliográfiai listák helyett országosan egységes és szabadon elérhető tudományos bibliográfiát szolgáltat.
  2. Az adatok nyilvánosak, így a hibákra bárki rámutathat.
  3. Az ellenőrzési rendszer összetett. Első lépcsője az adatközlő vagy adatközlők. Amennyiben a műnek több szerzője van, mindnyájan ugyanazokat az adatokat látják, egyet kell érteniük a rekord tartalmával. Az intézményi adminisztrátorok rendszere a következő ellenőrzési szint (egy nagyobb intézményben adminisztrátori hierarchia működik). Az adminisztrátorok a közleményeket ellenőrzik, az elvégzett ellenőrzés mélységét a rekordon jelölik (láttamozott, hitelesített).
  4. MTA doktora cím és tagajánlás esetén, vagy intézményi felkérésre egy újabb, független ellenőrzést végez az MTA KIK MTMT Osztály.
  5. Az adatok ellenőrzöttsége a rendszerben látható, az adatokon végzett minden változtatást (a változtatást végző azonosításával) a rendszer naplóz.
  6. Az MTMT értékelési célú használata esetén csak ellenőrzött adatokat szabad felhasználni.
  7. Az adatbázis az összetett ellenőrzési szisztéma mellett sem lehet teljesen hibamentes (hiszen 2 millió közleményt és 7,7 millió hivatkozást tartalmaz), de ha valaki hibát vél felfedezni benne, azt megvizsgáljuk és szükség esetén korrigáljuk. Minden jelzést köszönettel fogadunk.
  8. Az adatok hitelességéért az adatfeltöltésről gondoskodó intézmény mint munkáltató, illetve – önkéntes adatszolgáltatás esetén – a szolgáltató felel. A rendszer egészének hiteles működését az MTA és az MTA KIK garantálja.
  9. Az MTMT felhasználói közössége (kutatók és adminisztrátorok) folyamatosan figyelik az esetleges hibákat és problémákat. Rendszer szintű visszaéléseket mindezidáig nem tapasztaltak. Hibás, szakszerűtlen használat időről-időre felmerül egy-egy szerző, adminisztrátor vagy intézmény részéről, és a közösség vagy az MTA KIK MTMT Osztály jelzése nyomán az MTA KIK, illetve az MTMT vezető testületei intézkednek. Többnyire elegendő a szakszerűtlen használatra felhívni az adatgazdák figyelmét. Konkrét adathiba bejelentése esetén az adatgazda vagy egy illetékes adminisztrátor azt korrigálja, szándékos visszaélés gyanúja esetén etikai vizsgálat következhet.
  10. Az MTMT adatai és mutatói lényeges, de nem egyedüli eszközei a tudományos teljesítmény vizsgálatának.

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575